Vasárnap, 07.21.2024, 7:02 AM

Az én honlapom

Naptár
«  Július 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 48
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Oroszlános mesék

 
 
 
 

A szúnyog és az oroszlán

A szúnyog odaszállt az oroszlánhoz, és így szólt hozzá: "Nem félek toled, hiszen nem is vagy erosebb nálam; ha pedig nem, mi a te hatalmad? Hogy karmolsz a körmeiddel, és harapsz a fogaiddal? Ezt a férfival veszekedo asszony is megteszi. Én erosebb vagyok nálad. Ha akarod, keljünk harcra." Ezzel trombitálni kezdett, rászállt az oroszlán képére, s ott csípte meg, ahol az orra körül szortelen volt. Az oroszlán pedig saját karmaival marcangolta magát, annyira felboszült. A szúnyog meg, miután legyozte az oroszlánt, trombitálva és diadaléneket zümmögve elrepült. Ekkor beleakadt a pók hálójába, és halála elott kesereghetett azon, hogy a legnagyobbakkal megküzdött, s egy hitvány lénytol, a póktól vész el.
A mese azokra illik, akik legyozik a legnagyobbakat, és a kisebbektol szenvednek vereséget.
 
 
 
 

Az oroszlán és az egér

Aludt az oroszlán.Egy egér végigszaladt a testén.Felserkent és megragadta.Az egér kérlelni kezdte,hogy engedje el,így könyörgött neki:-Ha te eleresztesz,jót cselekszem veled.Nagyot nevetett az oroszlán ezen az ígéreten,hogy mondhat olyat egy az egér,hogy jót cselekszik vele,s elengedte.Nemsokára vadászok fogták el az oroszlánt és fához kötözték.Az egér meghallotta az oroszlán ordítását,odafutott,elrágta a kötelet és így szólt:-Emlékszel nevettél,nem hitted,hogy jót is tudok cselekedni veled,de most már láthatod,tehet jót egy kisegér is.
 
 
 

Az oroszlán,a farkas és a róka

A vén oroszlán betegen feküdt barlangjában. Eljöttek mind a vadállatok, hogy meglátogassák királyukat, csak a róka nem volt sehol. Megörvendett ennek a farkas, és rágalmazni kezdte a rókát az oroszlán előtt:- A róka - szólt - semmibe se vesz téged; egyszer sem jött el, hogy meglátogassa királyát.Éppen ezeknél a szavaknál toppant be a róka. Meghallotta a farkas vádaskodását és azt gondolta magában: "Megállj, farkas, ezért megkapod a magadét!"S amikor az oroszlán rámordult a rókára, az így szólott:- Ne ítélj el, hallgass meg engem. Azért nem jöttem el hozzád, mert nem volt rá időm. S azért nem volt időm, mert bejártam az egész világot, hogy megtudakoljam, miféle orvossággal lehetne téged meggyógyítani. Csak most sikerült megtudnom és nyomban ideszaladtam.- És mi az az orvosság? - kérdezte az oroszlán.- Ha elevenen megnyúzol egy farkast és az irháját még azonmód melegen magadra öltöd, akkor meggyógyulsz.S amikor az oroszlán leterítette a farkast, a róka nagy hahotára fakadva, így szólt:- Lám, lám, barátom: így jár az, aki a fejedelmeket a jó helyett rosszra sarkallja.
 
 
 

Az oroszlán és a róka

Megöregedett az oroszlán, nem tudott már vadat fogni, s elhatározta, hogy ravaszságból él meg. Bement egy barlangba s betegséget színlelt. Látogatni kezdték a vadállatok és ő mind megette, akik bementek hozzá a barlangba. A róka megneszelte a dolgot, megállt a barlang szájánál s megszólalt: - Hát hogy vagy, oroszlán?Az oroszlán ezt felelte: - Rosszul, de te miért nem jössz be hozzám? - Azt mondja a róka: - Azért nem megyek be, mert a nyomon látom: sok a bemenő nyom, de kijövő nincsen.
 
 
Egyéni keresés